Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Επιστολή ΕΓΕΣΥΚ προς το κ.Διοικητή του Νοσοκομείου για το θέμα των εφημεριών


                              ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ   
                                                                                                                    Καβάλα 04-11-2015                                                                                                                                                             
   Προς τον κ.Κοπατσάρη Χρήστο , Διοικητή του Γ.Ν.Καβάλας
   Kοινοποίηση: 1)Διοικητή 4ης ΔΥΠΕ κ.Πλωμαρίτη Ευστράτιο
                             2)ΟΕΝΓΕ
                             3)Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας
   κ.Διοικητά,
   Όπως γνωρίζετε το εφημεριακό καθεστώς για το έτος που διανύουμε διαμορφώθηκε στο Νοσοκομείο μας με τρόπο ιδιαίτερα προβληματικό. Το κονδύλιο που εγκρίθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον Δεκέμβρη του 2014 για το 2015  και το αντίστοιχο 12μόριο όπως διαμορφώθηκε (151.000  συν 13600 για πρόσθετες εφημερίες, σύνολο δηλαδή 164.600€) ήταν τελείως αναντίστοιχο των εφημεριακών αναγκών του Νοσοκομείου.
   Μετά από 4 χρόνια μεγάλων περικοπών που έγιναν στα κονδύλια για τις εφημερίες, καταλήξαμε το 2014 να εφημερεύουμε με έναν τρόπο που αν και ήταν αναντίστοιχος των αναγκών, κατόρθωνε να εξασφαλίζει στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας κατά την εφημερία του Νοσοκομείου. Σας υπενθυμίζω ότι ήδη από το 2012 (όταν ακόμη τα διατιθέμενα κονδύλια ήταν περισσότερα από αυτά του 2014) το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας, αναγνώρισε   ότι η εφημέρευση του νοσοκομείου δεν μπορούσε να χαρακτηρισθεί ασφαλής αλλά «οριακά» ασφαλής. Έκτοτε βέβαια η κατάσταση χειροτέρεψε κατά πολύ.
  Τον Ιανουάριο του 2015 το Δ.Σ. του Νοσοκομείου μας μπροστά στον κίνδυνο να περικοπούν περαιτέρω τα προγράμματα εφημεριών και να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς εφημέρευσης που δεν θα ικανοποιούσε καμία συνθήκη ασφαλούς εφημέρευσης  και με την προφορική διαβεβαίωση του τότε Διοικητή της ΔΥΠΕ ότι τα απαραίτητα συμπληρωματικά κονδύλια θα διασφαλισθούν μέσα από την διαδικασία της ανακατανομής κονδυλίων και της αναθεώρησης των προϋπολογισμών, αποφάσισε να συνεχίσει να εγκρίνει προγράμματα εφημεριών όπως αυτά καταρτίζονταν τον Δεκέμβρη του 2014. Οι ίδιες διαβεβαιώσεις (πάντοτε προφορικά) δόθηκαν και από τον σημερινό Διοικητή της ΔΥΠΕ όταν αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλη του 2015. Εμείς οι γιατροί, αποδεχθήκαμε τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας και στο όνομα της κατά το δυνατόν εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου, εκτελούμε προγράμματα εφημέρευσης που από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα αποζημιώνονται με περικοπές που επιβάλλονται οριζόντια και αναλογικά της τάξης του 15-20%.
  κ.Διοικητά, επειδή διανύουμε ήδη τον μήνα Νοέμβριο και καμία πρόθεση από την μεριά του Υπουργείου Υγείας δεν εκδηλώνεται για αναπροσαρμογή των εφημεριακών κονδυλίων και επειδή η στάση ανοχής αλλά και ευθύνης που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν βρίσκει ανταπόκριση από την μεριά της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας, δηλώνουμε τα εξής:
Το Υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οριζόντιων περικοπών που μας επιβλήθηκαν για εφημερίες που έχουμε εκτελέσει.
Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο απαιτώντας το αυτονόητο. Θα διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα και ταυτόχρονα θα απαιτήσουμε να εκτελούμε προγράμματα εφημεριών για την αποπληρωμή των οποίων θα μπορεί να εγγυηθεί το ΔΣ του Νοσοκομείου μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εφημέρευσης του Νοσοκομείου.
Θεωρούμε καταστροφική την οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή στα προγράμματα εφημεριών. Όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο  δεν κατανοεί τίποτα από τον ρόλο που παίζει το Νοσοκομείο Καβάλας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Θα απευθυνθούμε στην τοπική κοινωνία και θα εξηγήσουμε στους πολίτες  όλες τις παραμέτρους που θα διαμορφωθούν με το νέο εφημεριακό καθεστώς, για την ζωή και την ασφάλεια αυτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Γ.Ν.Καβάλας.
Κατηγορηματικά και εν όψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών για το 2016, δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε να λειτουργούμε σε καθεστώς απλήρωτης εργασίας. Προφανώς δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίσουν τα διατιθέμενα κονδύλια. Εμείς όμως, με την συμπαράσταση ελπίζουμε της τοπικής κοινωνίας, θα διεκδικήσουμε να μπει ένα φρένο στην περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας. Αυτό ορίζουμε ως στάση ευθύνης απέναντι στους εαυτούς μας, τους πολίτες του Νομού μας αλλά και τους πολίτες της περιφέρειας Αν.Μακεδονίας και Θράκης. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι ευθύνες, και θα αναγνωριστούν και θα καταλογιστούν.
                                                                                                              Για το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΚ
               Ο Πρόεδρος                                                                                 Η Γραμματέας

            Τσαρίδης Ευστάθιος                                                                     Λαμπίρη Κλαίρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου