Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ-ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


    Μετά από συνάντηση που είχα σήμερα με την Υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου μας κ. Δημητρακάκη προέκυψαν τα εξής :
  •    Αύριο 29-03-12 θα πληρωθούν οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2011 ,τόσο οι τακτικές όσο και οι πρόσθετες (την ίδια διαβεβαίωση είχα και από την οικονομική υπηρεσία του Νοσοκομείου την οποία και επισκέφθηκα σήμερα για ενημέρωση για τα θέματα των εφημεριών ) .
  •    Οι εφημερίες του Γενάρη όσο και του Φλεβάρη και του Μάρτη θα πληρωθούν με βάση το 12μόριο που για το Νοσοκομείο μας είναι 275.000 €. Οι δεδουλευμένες μας τακτικές εφημερίες για τον Γενάρη προσεγγίζουν το ποσό των 370000€ . Τα ίδια περίπου δεδομένα θα ισχύσουν και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο . Απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου είναι η περικοπή των ~95000€ ανά μήνα να γίνει οριζόντια από το σύνολο των γιατρών του Νοσοκομείου(αυτό θα αφορά και τους τρείς μήνες). Στο ερώτημα τι θα γίνει με το ποσό που δεν θα πληρωθεί , ουσιαστικά δεν δίνεται καμία απάντηση , μας παραπέμπουν στο Υπουργείο και εμμέσως πλην σαφώς  μας λένε ότι τελικά αν δεν υπάρξει έγκριση πρόσθετων κονδυλίων από το Υπουργείο θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε δικαστικά .
  •      Το Δ.Σ. αποφάσισε νέο τρόπο εφημέρευσης για το Νοσοκομείο προσαρμοσμένο στο νέο ποσό όπως ορίζεται από το 12μόριο. Δεν μας έχει ακόμη  κοινοποιηθεί η τελική απόφαση γιατί όπως μας είπε η υποδιοικήτρια δεν έχει ολοκληρωθεί η κοστολόγηση του Νέου προγράμματος. Επειδή από την συζήτηση που είχαμε διεφάνη ότι υπάρχει σκέψη να προταθούν προγράμματα εφημέρευσης που το κόστος τους θα ξεπερνά κατά τι (άγνωστο ακόμη πόσο) το ποσό του 12μορίου και όποιο ποσό δεν μας πληρώνουν κάθε μήνα να το διεκδικούμε δικαστικά ξεκαθαρίσαμε με το ποιο απόλυτο τρόπο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Δεν μπορεί η ίδια κατάσταση να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα , ούτε να είμαστε συνεχώς στα δικαστήρια με μόνο αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος των δικηγόρων.
  •       Στον αέρα είναι και η πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου μιας και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν το 9% θα υπολογισθεί με βάση το κόστος των εφημεριών που πραγματοποιήσαμε ή το 12μόριο που εγκρίθηκε . Ασφαλώς το ποιο πιθανό είναι να ισχύσει το 12μόριο οπότε θα υπάρξουν περικοπές και στην αμοιβή δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών

  Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και εν αναμονή της κοινοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. συνεχίζουμε όπως αποφασίσαμε στην Γενική Συνέλευση της 20-03-1012 , δηλαδή:
  1. Αναστέλλουμε προς το παρών την Επίσχεση εργασίας που θα ξεκινούσαμε την 02-04-12 και θα επανέλθουμε στην μορφή αυτή κινητοποίησης στον χρόνο και με τον τρόπο που αποφασίσαμε στην Γενική Συνέλευση
  2. Η μονομερής περικοπή μέρους της αμοιβής δεδουλευμένων εφημεριών είναι πράξη παράνομη και ασφαλώς επισύρει ένδικα μέσα τα οποία και ασφαλώς θα υλοποιήσουμε .
  3.  Καταθέτουμε προγράμματα εφημεριών με τον τρόπο που τα καταρτίζαμε μέχρι σήμερα . Η προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα και οι περικοπές των εφημεριών θα γίνουν με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης .
  4. Κανείς δεν μπορεί να μας εντέλλει σε εργασία αν δεν είναι εξασφαλισμένη η αποζημίωσή της . Επομένως διεκδικούμε πρόσθετα κονδύλια , το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Διοίκηση , όσο όμως αυτά δεν εγκρίνονται , ευθύνη και υποχρέωση της Διοίκησης είναι να αποφασίσει προγράμματα των οποίων η αμοιβή θα είναι διασφαλισμένη  έχοντας φυσικά την αποκλειστική ευθύνη για το καθεστώς μη ασφαλούς εφημέρευσης  με το οποίο θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα το Νοσοκομείο της Καβάλας.


                                                                                              Τσαρίδης Στάθης
                                                                                            Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ

6 σχόλια:

  1. Αντα να δουμε τι θα δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αρχή έγινε αν και καθυστερημενα...ενταξει, πληρωθηκαμε τον Δεκεμβριο, με τα αλλα τι γινεται ειναι το θεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο παπανικολαου.πληρωθηκατε δεκεμβρη?εμεις τιποτα.κατι λενε για 13 απριλη μονο τον δεκεμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αποφαση μειωσης των εφημεριων κατα 50% σε ορισμενους γιατρους ειναι εντελως αδικη και εξοργιστικη .Δεν επρεπε να γινει σε ολους μια πιο ομοιομορφη μειωση?? .Τι πιο λογικο? Ενταξει στις μαχιμες ειδικοτητες ας γινοταν λιγοτερη μειωση οχι ομως 50% σε αλλες.Που ειναι η συναδελφικοτητα?? Νομιζω πως σαν ΕΓΕΣΥΚ πρεπει να επανεξετασετε τις μεγαλες διαφορες στη μειωση των εφημεριων. Η συμβολη ολων των ειδικοτητων ειναι εξισου σημαντικη και απαραιτητη στην αντιμετωπιση των ασθενων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω να υπενθυμήσω την θέση που στήριξε η ΕΓΕΣΥΚ όλο το προηγούμενο διάστημα για το θέμα των εφημεριών.
    α)ασφαλής εφημέρευση στο επιπεδο που εξασφαλίζονταν από τον τρόπο που καταρτίζονταν τα προγράμματα εφημεριών μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012
    β)ελάχιστο όριο εφημεριών για το σύνολο των γιατρών οι εφημερίες που προβλέπονται από τον νόμο 3868/2010. Και αυτό για δύο λόγους : 1)για να διασφαλιστεί η δυνατότητα του Νοσοκομείου να έχει τις απαραίτητες πρόσθετες εφημερίες ώστε να εφημερεύει με επάρκεια (είναι γνωστό ότι όσο περισσότερες τακτικές εφημερίες έχει ένα Νοσοκομείο τόσο περισσότερες πρόσθετες εφημερίες δικαιούται με βάση την ποσόστοση του 9%) 2)Για να διασφαλιστεί ένα minimum εισόδημα σε όλους τους συναδέλφους .
    3)καμμία εφημερία δεν μπορεί να προγραμματίζετε και να εκτελείτε αν δεν είναι διασφαλισμένη η δυνατότητα της πληρωμής της (αυτό παλιά αφορούσε τις πρόσθετες τώρα δυστυχώς με τα μειωμένα κονδύλια αφορά και τις τακτικές εφημερίες)
    Ως ΕΓΕΣΥΚ δεν μπήκαμε ποτέ στην λογική του μειράσματος των εκάστοτε κονδυλίων για τις εφημερίες.Η θέση μας ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι θέση αρχής. Επομένως δεν έχουμε να επανεξετάσουμε τίποτα .Η κυβέρνηση και η διοίκηση πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους και να διασφαλίσουν την ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου και την αμειβή των δεδουλευμένων.
    Σε κάθε περίπτωση η περίοδος των ψευδαισθήσεων που πολλοί είχαν σε σχέση με τις εφημερίες τελείωσε . Όταν τον Αύγουστο του 2010 λέγαμε ότι η πλασματικοποίηση των εφημεριών που θεσμοθετούσε ο Ν3868 σύντομα θα οδηγήσει σε αδιέξοδα πολλοί αισθανόταν την ανάγκη να υπερασπιστούν το "επίδομα" εφημέρευσης που τους προσφέρθηκε με τον Νόμο.
    Είναι προφανές ότι όσο θα μειώνονται τα κονδύλια για εφημερίες τόσο θα μειώνεται η ασφάλεια της εφημέρευσης και αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί. Σε ότι αφορά το ύψος του εισοδήματος από τις εφημερίες αυτό που θα πρέπει να διεκιδικήσουμε είναι η αξιοπρεπής ωρομίσθια αντιμισθία της εφημερίας .
    Τα εισοδήματά μας έχουν συρικνωθεί και δυστυχώς θα συρικνωθούν περαιτέρω. Εκτός και εάν αγωνιστούμε για το αντίθετο και ανατρέψουμε τις πρωοθούμενες μνημονιακές πολιτικές .Έχουμε σαν κλάδος την θέληση να το κάνουμε ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.enikos.gr/society/30540,Episxesh_ergasias_epaoristwn.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή