Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οργανισμός "Φυσαρμόνικα " : Οι 500 κλίνες που γίνανε 340 ,για να γίνουν 420 και να καταλήξουν (προς το παρών) 410 και βλέπουμε !!!

                                                                                                                             
                                                                                                                              Καβάλα 30-11-2011
 
                                                            Δελτίο τύπου

    Μόνο ως εμπαιγμός μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε ότι αφορά το θέμα των νέων οργανισμών των Νοσοκομείων . Μέχρι χθές γνωρίζαμε ότι στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου Καβάλας περικόπτονται 80 κλίνες και έτσι η οργανική του δύναμή από τις 500 μειώνεται στις 420 .
    Σε υπουργική απόφαση που υπογράφηκε 20 ημέρες πριν (την 08-11-2011) και δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ (2674/Β/2011 ) με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι περικόπτονται και άλλες 10 κλίνες (90 συνολικά) και έτσι οι οργανικές κλίνες του νοσοκομείου μας μειώνονται στις 410. Τα ερωτήματα πλέον είναι πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά ;

  •       Με ποιες λογικές διαμορφώνονται οι νέοι οργανισμοί;
  •       Με ποιους κανόνες ορίζεται ο αριθμός των κλινών;
  •    Ποιος, με ποιες σκοπιμότητες αυξομειώνει το «λάστιχο» που λέγεται Νέος οργανισμός Νοσοκομείου Καβάλας;
  •    Είναι προφανές ότι κάποιοι τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και τοπικά γνώριζαν την συγκεκριμένη απόφαση. Γιατί την μαθαίνουμε από το ΦΕΚ είκοσι ημέρες μετά;
   Καταγγέλλουμε στους πολίτες του Νομού Καβάλας τις  μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που οδηγούν  στην συρρίκνωση του Νοσοκομείου μας .
   Σήμερα που σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης η ανάπτυξη του ΕΣΥ αποκτά χαρακτηριστικά επιβίωσης για τον λαό μας κάποιοι επιμένουν να διαμορφώνουν και να υλοποιούν πολιτικές συρρίκνωσης του Δημόσιου τομέα της Υγείας. Οι μειώσεις των οργανικών κλινών του Νοσοκομείου μας (από 500 σε 410 ) οι προβλέψεις για «συλλειτουργείες-συνενώσεις» του συνόλου σχεδόν των κλινικών του στον νέο Οργανισμό , υποθηκεύουν το μέλλον του Νοσοκομείου μας , θα επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που θα παρέχονται στους πολίτες του νομού μας και θα θίξουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο μας.

                                                                                                            Το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΚ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στην απεργία της 1ης Δεκεμβρίου

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους ανθρώπους, τα στρώματα που πλήττονται από την κρίση και περιθωριοποιούνται, θα συνεχίσουν- χωρίς την παραμικρή ανοχή - με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της νέας Μνημονιακής κυβέρνησης Παπαδήμου, για την ακύρωση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και συμφωνιών και για την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, του ΔΝΤ και της τρόικας. Περισσότερα

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Σχετικά με την επιβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας

 Δημοσιεύθηκε στο ygeianet επιστολή δύο συναδέλφων για το θέμα της πληρωμής τόσο για εξέταση όσο και για εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ . Πρόκειται για μια πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση η οποία θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμη αφού και στο δικό μας Νοσοκομείο ακολουθούνται οι ίδιες τακτικές. Διαβάστε την επιστολή με κλικ εδώ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εγώ, η...πρωταθλήτρια- ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟΝ κ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε την Επιστολή της συναδέλφου Ανδρομάχης Ζουρμπάκη (κλικ εδώ). Η ύπαρξη τέτοιων συναδέλφων μας τιμά !!! Η ανοικτή επιστολή της στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Βουδούρη αποτελεί κυριολεκτικά κόλαφο. Θα περιμένουμε την απάντηση σε αυτήν την Επιστολή . Άν δεν απαντήσουν (Ηγεσία Υπουργείου Υγείας , πρόεδρος ΕΟΠΥΥ) θά είναι απλά αχαρακτήριστοι .

 Τσαρίδης Στάθης

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον του ΕΣΥ διοργανώνει η ΕΓΕΣΥΚ

Η εκδήλωση  διοργανώνετε  το Σάββατο    26-11-2011,  ώρα 18.00 ,  στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και να τοποθετηθούν πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του ΕΣΥ, όπως διαμορφώθηκαν μετά την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις των τελευταίων δύο ετών :
·         ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Βαρνάβας Δημήτριος
·         οι τέσσερεις βουλευτές του Νομού Καβάλας
·         εκπρόσωποι των κομμάτων ( ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία , Οικολόγοι -Πράσινοι)
     Σήμερα που το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας φαντάζει περισσότερο ζοφερό από ποτέ και αμφισβητείται έντονα ο Δημόσιος χαρακτήρας του,  θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση όλων των θεσμικών πολιτικών παραγόντων να τοποθετηθούν με σαφήνεια και ξεκάθαρο τρόπο, απέναντι στους πολίτες, για τις πολιτικές που πρεσβεύουν για το σήμερα και το αύριο του ΕΣΥ.

   Τα θέματα που θα θέσουμε από την μεριά μας και επί των οποίων θα ζητήσουμε να τοποθετηθούν οι ομιλητές θα είναι τα εξής :
·         η σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ όπως αυτή διαμορφώνεται από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στις συνθήκες του μνημονίου.
·         η αμφισβήτηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ που εκδηλώθηκε με παρεμβάσεις όπως, η οικονομική συμμετοχή των πολιτών για Νοσοκομειακές υπηρεσίες που αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων και της πολιτείας , η απογευματινή λειτουργία με ιδιωτικούς κανόνες, η εκχώρηση κλινών των Νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
·         Η αμφισβήτηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ ως μοναδικής σχέσης εργασίας που θα πρέπει να ορίζει το εργασιακό τους καθεστώς και η επιχειρούμενη  είσοδος ιδιωτών ιατρών στα πλαίσια της «ολοήμερης λειτουργίας», σε συνδυασμό με την παραχώρηση στους Πανεπιστημιακούς ιατρούς του δικαιώματος να ασκούν ταυτόχρονα και ιδιωτικό επάγγελμα.
·         Η συρρίκνωση του ΕΣΥ με τον Νόμο για την αναδιάταξη των μονάδων του (κατάργηση χιλιάδων κλινών, συγχώνευση κλινικών με αποκλειστικά αριθμητικά κριτήρια, Νέοι Οργανισμοί Νοσοκομείων) και την εξαγγελθείσα πολιτική των μηδενικών προσλήψεων ιατρών.
·         Η συρρίκνωση του εφημεριακού έργου με την επιδοματοποίηση των εφημεριών, την εγκατάλειψη κάθε έννοιας ασφαλούς εφημέρευσης και την προγραμματιζόμενη «εφημερία τομέα».
·         Η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των νοσοκομείων ως φορέων παροχής δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης , με την μεταφορά σε αυτά υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
        

Η θανατηφόρα λογιστική της Υγείας

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για όσα συμβαίνουν τελευταία στον χώρο της υγείας  . Αναδημοσίευση απο το ΠΟΝΤΙΚΙ (κλικ εδώ )

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΓΕΣΥΚ

                                                                                                            Καβάλα 15-11-2011

     ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 
                              ΕΓΕΣΥΚ

  1. Απορρίπτουμε τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου Καβάλας έτσι όπως διαμορφώθηκε και αποφασίσθηκε  στην συνεδρίαση του Δ.Σ.  της 21-10-2011 . Πρόκειται για οργανισμό που αγνοεί τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου μας και επιφέρει στην Ιατρική Υπηρεσία  σημαντικές αλλαγές που υποθηκεύουν το μέλλον πολλών κλινικών . Θεωρούμε απαράδεκτο να δημιουργείται ένας νέος οργανισμός νοσοκομείου και να διαρθρώνεται η ιατρική υπηρεσία με μοναδικό κριτήριο το όριο των 20 κλινών  χωρίς κανένα ποιοτικό κριτήριο, καμία καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών της περιοχής μας,  καμία αντίληψη του έργου , των ιδιαιτεροτήτων και του αντικειμένου των Τμημάτων, κανέναν ποιοτικό έλεγχο και αξιολόγηση της εργασίας που το καθένα εκπληρώνει.
  2. Θεωρούμε απαράδεκτο σε ένα τόσο σημαντικό κείμενο όπως αυτό του οργανισμού ενός Δημόσιου Νοσοκομείου να καθορίζετε το μέλλον των κλινικών του Νοσοκομείου υπό τον όρο «Συλλειτουργεία» χωρίς να προσδιορίζεται το περιεχόμενό του , αφήνοντας  ανοικτή την δυνατότητα να ερμηνευθεί ο όρος στο μέλλον κατά το δοκούν από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και τις διοικήσεις του Νοσοκομείου μας .
  3.  Στηρίζουμε τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για τον νέο οργανισμό και τις θεωρούμε την μόνη τεκμηριωμένη , θεσμική και Επιστημονικά επαρκή πρόταση για το μέλλον του Νοσοκομείου . Η πρόταση αυτή άλλωστε στο μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. στις αποφάσεις που έλαβε την 06-10-2011.
  4. Αν η διοίκηση του νοσοκομείου επιμείνει στην αναδιάρθρωση της ιατρικής υπηρεσίας υπό τον όρο «Συλλειτουργεία» τότε απαιτούμε τον σαφή , ξεκάθαρο και πλήρη προσδιορισμό του όρου στο κείμενο του οργανισμού έτσι ώστε να αποσαφηνισθούν  οι προθέσεις , να μην υποθηκευθεί το μέλλον των κλινικών  και να καθορισθεί με σαφήνεια το νομικό και θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια οι κλινικές του Νοσοκομείου Καβάλας .

     Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γραμματέας
     Τσαρίδης Στάθης                                                   Παπαδόπουλος  Γιάννης                                                                                                                                                              

Αποφάσεις της έκτακτης γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν στην Έκτακτη γενική Συνέλευση του ΠΙΣ . Για να τις δείτε κάντε κλικ εδώ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Όταν το αυτονόητο γίνεται είδηση : Μέχρι το τέλος του έτους θα γίνεται κανονικά η πληρωμή των εφημεριών (Δελτίο τύπου Υπουργείου Υγείας)


                                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε σημερινή τελική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (εκ μέρους του Υπουργού και Υφυπουργού ΥΚΑ) με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών και υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Υπουργείων, αποφασίστηκε να προχωρήσει κανονικά για το 2011 η καταβολή των υπολοίπων για το 2011 εφημεριών κλάδου γιατρών ΕΣΥ του Ν. 3868/10, καθώς και των αντιστοίχων υπερωριών, νυχτερινών – εξαιρέσιμων του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ του Ν. 3984/11. Οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν από το Υπουργείο Οικονομικών έως τέλος της εβδομάδας αυτής.

Υπέγραψε ο κ. Σαχινίδης εξαίρεση των εφημεριών από τον έλεγχο Επιτρόπων Ελεγκτικού(ΟΕΝΓΕ)


Σε σημερινή επικοινωνία του υπογράφοντος με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Σαχινίδης υπέγραψε απόφαση εξαίρεσης των εφημεριών από τον έλεγχο των Επιτρόπων Ελεγκτικού.
Η απόφαση θα δημοσιευτεί μέχρι τέλους της εβδομάδας.
Επίσης το υπουργείο θα εκδώσει σήμερα σχετικό δελτίο τύπου.
 
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας