Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ιατρικό έγγραφο ή τιμοκατάλογος ταβέρνας


  Το παραπάνω έγγραφο το ξέρουμε όλοι. Είναι το "παραπεμπτικό" που πρέπει υποχρεωτικά να πάρει από την Γραμματεία των ΤΕΠ οποιοσδήποτε ασθενής προσέρχεται στο ΤΕΠ με εξαίρεση τους διακομιζόμενους από το ΕΚΑΒ ιδιαίτερα βαριά πάσχοντες 
   Όπως όλοι γνωρίζουμε  στο ΤΕΠ πρέπει να εξετάζονται επείγοντα περιστατικά . Το να προσέρχονται στον γιατρό του ΤΕΠ ασθενείς με το συγκεκριμένο  "παραπεμπτικό" προσβάλει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ασθενή . Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι "παραπεμπτικό". Μόνο με τιμοκατάλογο ταβέρνας θα μπορούσε να παρομοιασθεί .
  Εδώ και ένα μήνα σε συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου ζητήσαμε την απόσυρσή του . Μας υποσχέθηκε ότι άμεσα θα το αποσύρει. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε , καλούμε τους συναδέλφους που εφημερεύουν στο ΤΕΠ να μην το απαιτούν , σε καμία περίπτωση να μην το συμπληρώνουν και  να χρησιμοποιούν τα αποκλειστικά ιατρικά έγγραφα και παραπεμπτικά που έχουν στην διάθεσή τους.
  
                                                                                         Το Δ.Σ. τη ΕΓΕΣΥΚ
                                                                                      
                                                       

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Νέος οργανισμός Νοσοκομείου Καβάλας .

   Ο νέος οργανισμός αφού κυοφορήθηκε για πάνω από 1,5 μήνα και αφού κάτω από πιέσεις αναθεωρήθηκε δύο φορές εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου την 21-10-2011 .Το Δ.Σ. ακύρωσε ουσιαστικά όλες τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί και απαξίωσε τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου μια  και ο Νέος Οργανισμός καμία σχέση δεν έχει με τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής . Υπό τον απροσδιόριστο όρο "ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ" ,που ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύσει κατά τον δοκούν, επέρχονται μεγάλες αλλαγές στην Ιατρική Υπηρεσία και υποθηκεύεται το μέλλον  πολλών τμημάτων . Είναι προφανές ότι η "εφημερία Τομέα " είναι προ των πυλών  και το πρώτο καθοριστικό βήμα γίνεται μέσου του νέου οργανισμού . Σαρωτικές αλλαγές γίνονται και στην Νοσηλευτική υπηρεσία ενώ μετά από προσαρμογή στον νέο αριθμό κλινών (420 αντί για 500) μειώνεται ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων για τους εργαζόμενους.
   Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια :

  • Τι σημαίνει συλλειτουργεία και γιατί χρησιμοποιείται ένας τόσο αμφιλεγόμενος όρος χωρίς καμμία διευκρίνηση ;  Προφανώς και δεν αφορά την δυνατότητα διάχυσης του Νοσηλευτικού προσωπικού σε μεγαλύτερα τμήματα ,όπως ο Διοικητής του Νοσοκομείου λέει , μια και τα του Νοσηλευτικού προσωπικού καθορίζονται ξεχωριστά στο κεφάλαιο που αφορά την Νοσηλευτική υπηρεσία . Κάτω από ποιό πλαίσιο θα γίνει η "συλλειτουργεία" και τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ύπαρξη των κλινικών στο μέλλον , για την θέση και εξέλιξη των ειδικών γιατρών και το πλαίσιο εργασίας και εκπαίδευσης των ειδικευομένων ; 
  • Με ποιά κριτήρια επιλέχθηκαν οι κλινικές ;
  • Γιατί αγνοήθηκε τελείως η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής ;
  • Ποιοί και με ποιό θεσμικό ρόλο διαμόρφωσαν την απόφαση αυτή ;
  • Είναι δυνατόν να διαμορφώνονται οι κανόνες ύπαρξης και λειτουργίας των κλινικών αποκλειστικά με αριθμητικά κριτήρια ( κατ'ελάχιστον 20 κλίνες) ;
  Ας δούμε τι σημαίνει μέχρι τώρα το σχέδιο των συγχωνεύσεων για το Νοσοκομείο της Καβάλας:
  • Χάθηκαν 80 οργανικές κλίνες.
  • Μειώθηκαν κατά  ~70 οι θέσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.
  • Συγχωνεύθηκε το σύνολο σχεδόν των κλινικών του Νοσοκομείου με τρόπο και μέθοδο που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα .
  • 6 κλίνες του Νοσοκομείου παραχωρήθηκαν σε ιδωτικές εταιρείες
 Πολύ σύντομα θα δούμε :
  •  τι θα συμβεί με τις θέσεις των ειδικευομένων μετά την προσαρμογή που θα υποστούν με βάση τον νέο Οργανισμό ; 
  • τι θα συμβεί με τον τρόπο εφημέρευσης του Νοσοκομείου ;
                                                                                                                Τσαρίδης   Στάθης
                                                                                                               Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ

    Για να δείτε τα σημαντικότερα σημεία του νέου οργανισμού κάντε κλικ εδώ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Άλλαξε πάλι ο τρόπος πληρωμής των εφημεριών

  Στις 3-10-2011 η ΟΕΝΓΕ μας ενημέρωνε ότι : 

  Με έγγραφο που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 28 Σεπτεμβρίου 2011 προς όλα τα Νοσοκομεία η Ενιαία Αρχή Πληρωμών η καταβολή των εφημεριών από 1ης Οκτωβρίου 2011 θα διενεργείται με χρηματικά εντάλματα. Το έγγραφο αναφέρεται στις κανονικές και όχι στις πρόσθετες εφημερίες και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εκταμίευση των εφημεριών, αφού θα χρειάζεται εφεξής οι εφημερίες να υφίστανται και τον προληπτικό έλεγχο του επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Είναι προφανές ότι το μέτρο αποσκοπεί στην καθυστέρηση καταβολής των υποχρεώσεων του κράτους προς τους υπαλλήλους.
Η ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε διάβημα προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, ώστε ο κωδικός 562 που αντιστοιχεί στις εφημερίες να εξαιρεθεί των ρυθμίσεων της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη (κλικ εδώ)

  •     Αποτέλεσμα του νέου τρόπου πληρωμής των εφημεριών στο Νοσοκομείο μας είναι να μην πληρωθούμε στις 27-10-2011 εφημερίες . Το πότε θα τις πληρωθούμε , προς το παρών, παραμένει άγνωστο .
  •    Σε ότι αφορά τις πρόσθετες εφημερίες ενημερωθήκαμε ότι μέχρι τέλη Οκτώβρη θα πληρωθούν οι πρόσθετες εφημερίες του Αυγούστου.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ανακοίνωση ΠΑΣΚ-γιατρών για τον θάνατο του διαδηλωτή



ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ                                                                                            ΑΘΗΝΑ 21/10/2011
                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΠΑΣΚ- ΓΙΑΤΡΩΝ καταδικάζει την τρομοκρατία την οποία εξαπολύουν εναντίων ειρηνικά διαμαρτυρομένων πολιτών κρατικές  μυστικές υπηρεσίες .
Η καθημερινή διολίσθηση της κυβέρνησης σε ολοένα και πιο αυταρχικές μεθόδους άσκησης της εξουσίας,  οδηγεί την δημοκρατία μας σε πολιτικά μονοπάτια των αρχών της  δεκαετίας του 30 .
Η επιμονή του υπουργού οικονομικών ότι η ψήφιση του άρθρου 37 έχει σημειολογική και πολιτική σημασία για την τρόικα αναδεικνύει την πλήρη υποταγή και εκχώρηση της λειτουργίας των  δημοκρατικών μας θεσμών  στους δανειστές μας.
Το περιεχόμενο του άρθρου 37 το οποίο δεν έχει σχέση με την αποπληρωμή του χρέους μας αλλά ανατρέπει την στοιχειώδη προστασία της εργασίας, θα μας οδηγήσει  σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εργασίας τύπου Βουλγαρίας σε εργασιακές σχέσης μεσαίωνα .
Θα δώσει  την δυνατότητα στους μελλοντικούς  επενδυτές και την ντόπια κρατικοδίαιτη οικονομική ολιγαρχία σε συνδυασμό  με την υψηλή ανεργία, να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης και θα οδηγήσει τον πολίτη σε απώλεια της ελεύθερης έκφρασης και δράσης .
Σαν παράταξη που πιστεύουμε στις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ  της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης,  καταγγέλλουμε  τις πρακτικές αυτές των μελών της κυβερνητικής επιτροπής που είναι έξω από τις ιδεολογικές αρχές και αξίες του κινήματος μας .
Επίσης σαν παράταξη θέλουμε να εκφράσουμε  τα συλληπτήρια και την συμπάθεια μας στους οικείους του νεκρού διαδηλωτή .
 Για την ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ
Δρ. Νικόλαος Εμμ. Μπατάκης
Συντονιστής διευθυντής ακτινολόγος.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΟΕΝΓΕ : Η χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών συνιστά έγκλημα


Νιώθουμε θλίψη και οργή για το χτεσινό θάνατο διαδηλωτή, ενός υγιούς ανθρώπου, ο οποίος έπαθε καρδιακό επεισόδιο μέσα στο νέφος χημικών που εκτοξεύει σε τεράστιες ποσότητες η Αστυνομία προκειμένου να «καταστείλει» διαδηλωτές που διαμαρτύρονται εναντίον της κυβέρνησης και των τοκογλύφων δανειστών.
Πρόκειται για ουσίες οι οποίες είναι απαγορευμένες στα πεδία των μαχών (απόφαση του ΟΗΕ 2603/16-12-1969), εντούτοις χρησιμοποιούνται αλόγιστα και σε τεράστιες ποσότητες εναντίον πολιτών που διαδηλώνουν με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία, ακόμη και στη ζωή τους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet η κυβέρνηση βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ελλήνων. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση εναντίον των ελλήνων που διαμαρτύρονται. Αυτούς ειδικά τους στοχοποιεί όχι απλά ως εχθρούς, αλλά ως «μαχητές του εχθρού» και δεν τους αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στην έκφραση, τη συνάθροιση, τη διαμαρτυρία, ούτε καν στην ίδια τη ζωή.
Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια απέδειξαν πως το σύνολο του ελληνικού λαού έχει πλέον εξεγερθεί και η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε κοινωνική συναίνεση και στήριξη.
Διερωτώμεθα λοιπόν για πόσο οι εναπομείναντες 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να βασίζουν την παραμονή τους στα χημικά και τις ασπίδες των ΜΑΤ, εν γνώσει τους ότι και τα χημικά και η πολιτική τους είναι εξίσου τοξικά και δολοφονικά για την υγεία και τη ζωή όλων μας.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ
 

Συνάντηση προέδρων Ιατρικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας και Θράκης


Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Συναντηθήκαμε σήμερα 16/10/2011 οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό της δράσης μας.
  1. Εκφράζουμε την βαθειά ανησυχία μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην υγεία από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που η ανικανότητά της θέτει σε κίνδυνο την υγεία στην χώρα και πλήττει τους πολίτες και τους γιατρούς.
  2. Καλούμε τους συναδέλφους γιατρούς της περιφέρειάς μας τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης να συνταχθούν στις αποφάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και να αντιταχθούν στην διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
  3. Καλούμε τους συναδέλφους να μην συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ διεκδικώντας την ελεύθερη συνταγογράφηση, για να μην βρεθούνε χιλιάδες συνάδελφοι άνεργοι.
  4. Θεωρούμε ότι η ελεύθερη συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς και η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες αποτελεί όρο πέρα από τον οποίο δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε.
  5. Θεωρούμε ότι η συντεταγμένη πορεία των συλλόγων της περιφερείας μας έχει ήδη καθυστερήσει και ότι είναι ανάγκη ο συντονισμός της δράσης μας στην περιφέρεια και στο κέντρο.
  6. Στηρίζουμε την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που βρίσκονται μπροστά στην απειλή της ανεργίας.
Οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων
Δράμας Γεωργιάδης Γεώργιος
Έβρου Βάρναλης Παναγιώτης
Καβάλας Κροκίδης Ξενοφών
Ξάνθης Καραδέδος Αναστάσιος
Ροδόπης Κυριαζίδης Στυλιανός 

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

13-10-11 Συνεδρίασε το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ

Για να διαβάσετε τις αποφάσεις του κάντε κλικ εδώ

Να δημιουργηθούν κλινικές ΕΣΥ στα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

Ψήφισμα του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ

Το πρόβλημα της χώρας είναι εθνικό ,όχι οικονομικό . Έκληση 13 σημαντικών αντιστασιακών

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία (13-10-11)
Του ΣΤΑΘΗ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Λοβέρδος :«Συγχώνευση των κλινικών κατά 50%» .... "Δε γνωρίζω αν θα υπάρξουν αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια των ιατρών του ΕΣΥ...¨

Κατά 50% θα μειωθούν οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέθεσε εκ νέου στον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο να συντάξει σχετική πρόταση ώστε να διαμορφωθούν συνολικά 1000 τμήματα και 250 τομείς. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το ΕΣΥ διαθέτει 1.950 κλινικές με 46.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 36.000 είναι ενεργές και έχουν κάλυψη 70%.

Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε περεταίρω μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι το 2010 εξοικονομήθηκαν από τα νοσοκομεία και την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου 400 εκατομμύρια ευρώ και το 2011 περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όοσν αφορά τις φήμες περί μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια των ιατρών του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν αλλαγές και πρόσθεσε πως στην τελευταία συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση Δ.Σ. ΕΓΕΣΥΚ για τις πρόσθετες εφημερίες


                                                                         Καβάλα  21-09-2011
       Αγαπητοί συνάδελφοι ,
       Όπως σας είναι γνωστό οι πρόσθετες εφημερίες που εκτελούμε για την κάλυψη των αναγκών εφημέρευσης του Νοσοκομείου υπόκεινται στον περιορισμό  του 9%  (Η Υγειονομική Περιφέρεια μπορεί να εγκρίνει  για την αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών κονδύλια που δεν ξεπερνούν  το 9% σε σχέση με το συνολικό κόστος  των εφημεριών όπως αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις και ρυθμίσεις  του νόμου 3868/αύγουστος 2010) Εξαγγελίες που έγιναν κατά καιρούς και υποσχέσεις που δόθηκαν για αλλαγή αυτού του καθεστώτος που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εφημέρευση των Επαρχιακών Νοσοκομείων αποδείχθηκαν ψευδείς .
     Έχει διαμορφωθεί η παράδοξη κατάσταση να εφημερεύουμε με έγκριση και άρα εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς να γνωρίζουμε  αν οι πρόσθετες εφημερίες που εκτελούμε θα πληρωθούν . Την κατάσταση αυτή την ανεχθήκαμε επί μακρόν περιμένοντας την υλοποίηση υποσχέσεων που δόθηκαν κατά καιρούς από την πολιτική ηγεσία (εξαγγελία για ποσόστωση 12% που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ , υπόσχεση Μ.Τιμοσίδη ενώπιον όλων μας ότι το θέμα θα αντιμετωπίζονταν τον Αύγουστο με την θεσμοθέτηση των προτύπων εφημέρευσης  μετά από διαβούλευση με την ΟΕΝΓΕ που επίσης δεν υλοποιήθηκε) .
  Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα διαμορφώθηκε η κάτωθι κατάσταση σε σχέση με την πληρωμή των προσθέτων εφημεριών :
·         Ιανουάριος και Φεβρουάριος εξοφλήθηκαν  πλήρως
·         Υπήρξε περικοπή από το σύνολο των γιατρών που έκαναν πρόσθετες εφημερίες για το Μάρτιο κατά 4055,19€ , για τον Απρίλιο κατά 5986,32€ και για τον Μάιο κατά  2917,98 €.
·         Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος : εγκρίθηκε η πλήρης εξόφληση των πρόσθετων εφημεριών
      Προκύπτει ένα συνολικό ποσό 12959,43€ το οποίο περικόπηκε από την διοίκηση μετά από εντολή της 4ης ΥΠΕ από το σύνολο των γιατρών που έκαναν πρόσθετες εφημερίες . Επειδή είναι θέμα αξιοπρέπειας η διεκδίκηση και του τελευταίου Ευρώ που μας οφείλουν για δεδουλευμένες εφημερίες, ζητήσαμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους μήνες Μάρτιος-Απρίλιος- Μάιος για κάθε γιατρό ξεχωριστά που του οφείλονται χρήματα από πρόσθετες εφημερίες  . Τα σημειώματα αυτά είναι έτοιμα και βρίσκονται στο γραφείο της υποδιοικήτριας από όπου μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τα παραλάβουν. Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να παραλάβουν τα σημειώματα αυτά για να γίνει τελικά ,αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση μέχρι τέλος του έτους , η δικαστική τους διεκδίκηση με πρωτοβουλία  και έξοδα της ΕΓΕΣΥΚ.
   Σε ότι αφορά τις εφημερίες η θέση μας καθορίζεται από δύο αρχές :
1) ασφαλής εφημέρευση του Νοσοκομείου
2) καμία πλασματικοποίηση των εφημεριών
Ζητούμε επομένως : την κατάργηση των προβλέψεων για τις εφημερίες του Νόμου 3868 και την ασφαλή εφημέρευση των Νοσοκομείων με βάση την κατάρτιση προτύπων εφημέρευσης όπως από καιρό με πολύ συγκεκριμένο και αναλυτικό τρόπο προτείνει η ΟΕΝΓΕ.
  Διαχειριζόμενοι την σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο μας θεωρούμε ότι :
·         Είναι αδιανόητο να ξεκινάει ο μήνας χωρίς να έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. το πρόγραμμα των εφημεριών . Η έγκριση αυτή γίνεται εκ των υστέρων και για το γεγονός αυτό η Διοίκηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι , την καθυστέρηση με την οποία καταθέτουμε τις προγραμματισμένες εφημερίες . Σε αυτό αποδίδει και την έγκριση πρόσθετων εφημεριών που τελικά δεν αποζημιώνονται . Πρόκειται για μια δικαιολογία που ασφαλώς δεν είναι η αιτία του προβλήματος πρέπει όμως να την αφαιρέσουμε από την Διοίκηση .
·         Οι κλινικές πρέπει να συνεχίσουν να καταθέτουν προγράμματα εφημεριών όπως αυτά διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες .
·         Η διοίκηση του Νοσοκομείου μπορεί πολύ καλά να προϋπολογίσει πριν την έναρξη του κάθε μήνα το κόστος των πρόσθετων εφημεριών που δύναται να αποζημιώσει . ‘Οσες εφημερίες θεωρεί ότι αδυνατεί να αποζημιώσει θα πρέπει με δική της ευθύνη να τις  περικόπτει .Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουν και επομένως να μας εντέλλουν να κάνουμε εφημερίες όταν γνωρίζουν ότι αυτές δεν θα πληρωθούν .
·         Παρακαλούμε τους Διευθυντές των κλινικών αλλά και όλους τους συναδέλφους να φροντίσουν ώστε μέχρι την 15η κάθε μήνα να κατατίθενται οι προγραμματισμένες εφημερίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε και να διαχειρισθούμε το θέμα των πρόσθετων εφημεριών .
            Αγαπητοί συνάδελφοι , πολύ σύντομα το Υπουργείο Υγείας  επικαλούμενο την  (ανύπαρκτη)  κοινωνική του ευαισθησία για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται όταν προσέρχονται στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία,  θα θελήσει να περικόψει δραματικά τον αριθμό εφημερευόντων και κυρίως να καταργήσει κάθε έννοια ιατρικής ειδικότητας επιβάλλοντας την εφημερία «τομέα». Μοναδικός του στόχος η συρρίκνωση στο μισό του κονδυλίου εφημεριών . Το θέμα  αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε το επόμενο διάστημα .
                                                                                                                        

ΕΣΥ: Στα φετινά επίπεδα το νέο κονδύλι εφημεριών


«Οιωνοί μίας ελληνικής τραγωδίας»


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ψήφισμα συμπαράστασης στην Ενωση γιατρών Ξάνθης που διώκεται ποινικά


   ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΕΓΕΣΥΚ) 
                                                                 Καβάλα  26-09-2011  
                    
 Προς                                                               
1.- Διοικητή Γ.Ν.Ξάνθης
2.- 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.- Ένωση Γιατρών Ξάνθης (ΕΙΝΟΚΥΞ)
2.- ΟΕΝΓΕ
3.-Διοικητή Γ.Ν.Καβάλας
4.-Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας
5.-Βουλευτές Νομού Καβάλας
                                            
       Το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΚ (ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΑΒΑΛΑΣ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. (ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΞΑΝΘΗΣ)  η οποία διώκεται ποινικά μετά από μήνυση του Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης  για δήθεν διασπορά ψευδών ειδήσεων γιατί έκανε αυτό που είχε ηθική υποχρέωση και καθήκον να κάνει : να προειδοποιήσει εγγράφως , από την στιγμή που μέλη της διαπίστωσαν   ότι ορισμένα Νοσοκομειακά  υλικά είναι προβληματικά λόγω της κακής τους ποιότητας ,για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση τους . Το περιστατικό με το βρέφος που κινδύνεψε η ζωή του από αστοχία υλικού (κλιπς ομφαλίου λώρου ) δυστυχώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες και της επισημάνσεις τους.
   Το πρόβλημα με την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων αναλώσιμων υλικών  είναι γνωστό  στους  γιατρούς των Νοσοκομείων όλης  της  χώρας . Το γεγονός ότι οι συνάδελφοι του νοσοκομείου της Ξάνθης το ανέδειξαν έγκαιρα , με τρόπο μάλιστα απόλυτα θεσμικό (προφορικά και εγγράφως  προς  την Διοίκηση του νοσοκομείου ) και δεν ακολούθησαν τον δρόμο της  σιωπής  είναι κάτι που τους τιμά και τους καταξιώνει τόσο στην συνείδηση των γιατρών όσο και των ασθενών .
    Η μήνυση της διοίκησης του Νοσοκομείου της Ξάνθης προς τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.  δεν μπορεί να ερμηνευθεί παρά σαν προσπάθεια τρομοκράτησης  και φίμωσης όσων εκδηλώνουν  συνδικαλιστική δράση .  Όσοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους διώξεις θα λειτουργήσουν ως  φόβητρο  για να μην εκδηλώσουν και οι γιατροί άλλων Νοσοκομείων αντίστοιχες πρωτοβουλίες ,   θα καταλάβουν ότι με τέτοιου είδους συμπεριφορές μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορούν να επιτύχουν. Η δίωξη κατά των μελών του Δ.Σ. της ΕΙΝΟΞ στρέφεται ενάντια σε όλο το Ιατρικό κίνημα  και έτσι θα αντιμετωπισθεί .
  Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους διωκόμενους γιατρούς της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.  Απαιτούμε την άμεση παύση της δίωξης κατά των συναδέλφων μας . Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων που με τις αποφάσεις και πρακτικές τους καθορίζουν το εύρος, την ποιότητα και το αποτέλεσμα των παρεχόμενων προς τους  πολίτες υπηρεσιών υγείας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους. Δεν μπορούν και το Ιατρικό κίνημα δεν θα τους επιτρέψει  να μετακυλούν τις ευθύνες τους στους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων.
                                                                                   
                                                               Για το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΚ                                                                                                                                                                                                                 
     Ο Πρόεδρος                                                                                  Ο Γραμματέας
     Τσαρίδης Ευστάθιος                                                                 Παπαδόπουλος Ιωάννης